dinsdag 4 november 2014

Achtergrondinformatie HighKey

HighKey achtergrondinformatie

Vaak denken mensen HighKey is toch gewoon een overbelichte foto? Gewoon veel licht erop en dan is het klaar. Nee... dat is het niet. HighKey is niet overbelicht, het is een lichte foto met zachte tinten en weinig schaduwen. Overbelicht, dan zijn de wit tinten uitgebeten en bevatten ze geen detail, bij HighKey zoek je de grenzen op, zodat er wel nog detail in de witte tinten zit.

Hoe maak je een HighKey dan? In de fotografie heb je het kleurbereik van de camera. (zonesysteem) Dit loopt van zwart (zonder detail) naar zwart (met detail) via middengrijs naar wit (met detail) naar wit (zonder detail.) In kleurtinten kun je dit lezen van zwart naar donkere tinten via normale tinten naar pastel naar wit. 
Zonesysteem (bron: http://clickitupanotch.com/2013/01/zone-system-the-basics/)

Bij HighKey-fotografie zorg je dat door een correcte kledingkeuze, styling en belichting de foto uitkomt in het gebied middengrijs tot wit (met detail). De achtergrond mag wel wit zonder detail zijn, zolang het wit niet uitbijt. Naast het kleurbereik zorg je dat er weinig tot geen schaduwen in de foto zitten.

Een correcte kledingkeuze en styling? Kleding in lichte tinten met een zachte uitstraling. Styling niet te veel poespas, lekker basic met een paar lieve accessoires. Vooral geen stoere items of kleding, want dat past niet bij de sfeer van HighKey.

Belichting. De achtergrond wordt verlicht met 2 lampen (die staan zoals een raam.) Deze geven meer licht als het licht op het model. Zo krijg je een mooie witte achtergrond. Het model wordt verlicht met een softbox schuin (45 graden) van boven. Zoals het zonlicht op een bewolkte dag, dat gefilterd wordt door de wolken. Eventueel kan er met een reflectiescherm het licht weerkaatst worden om eventuele schaduwen extra te verlichten, zodat deze zachter worden.
highkey belichting (eigen tekening Foto-Angelssky)
In de nabewerking zet je jouw eigen handtekening voor highkey. Sommige fotografen kiezen voor extreem licht met weinig detail, andere kiezen voor natuurlijke tinten, sommige een tussenweg. HighKey kan in kleur of in zwartwit. Kwestie van smaak...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten